Scheepskast voor thuis

De mahoniehouten laden met teakhouten fronten uit het bij Lübbe-Voss gebouwde zeiljacht Tina III passend gemaakt met behoud van originele details.
De scheepskast halverwege het maken. Drie mahonie laden met teak fronten en een teak bovenblad met essen stroken.
Scheepskast met omlijsting rond het blad, éénmaal gelakt.
De zijkanten en de achterkant in een zijdeglans grijze kleurlak.

Zeiljacht Windrose, voorheen Tina III

Zeiljacht Tina III, een yawl getuigd zeiljacht destijds varende onder Duitse vlag. Gebouwd op de scheepswerf Lübbe Voss naar een ontwerp van Karl Borgwardt en opgeleverd op 15 februari 1972. Het jacht, een stalen S-spant met stuurhuis meet 16 meter na de verlenging van het schip aan de achterzijde met 1.40 meter en heeft een waterverplaatsing van 22 ton. Sinds 2000 staat het schip geregistreerd met de naam Windrose. Volgens de huidige eigenaren zou het schip meermalen oceanen hebben overgestoken en de wereld rond zijn gegaan. En de bedoeling is dat dit zich in de toekomst zal gaan herhalen.

Gevonden op Marktplaats, tien mahoniehouten laden met teak fronten.

Poging tot herstel

In 2011 kreeg het schip Nederlandse eigenaren, nadat het jacht een aantal jaren in Lage Zwaluwe op de wal had gelegen, ontdaan van haar interieur en voorzien van een nieuw stalen dek: het oude dek was vervangen vanwege verzwakking, maar vanwege brandgevaar door het slijp- en laswerk was het houten interieur grootendeels verwijderd. Waarna het herstelwerk stil kwam te liggen, de ingreep bleek te veelomvattend. De interieurdelen van het mooie jacht kwamen verspreid te liggen in verschillende opslagplaatsen, deels op Texel en deels in Lage Zwaluwe.

Totale refit

Maar betere tijden breken aan: huidige eigenaren hebben de aanzienlijke diepgang van 2.35 meter teruggebracht tot 1.90 meter en hebben het jacht laten stralen en schilderen. Alles aan het schip krijgt aandacht, wordt vervangen of vernieuwd, inclusief een geheel nieuw interieur. En zo kwam het dat wij in de gelegenheid waren een aantal mahoniehouten laden met teakhouten fronten over te nemen. Om te beginnen zal minstens één lade geschikt gemaakt worden om in ons eigen scheepje in te bouwen. En daarmee wordt het een lade met een verhaal. Afkomstig van een jacht met oceaanoversteken in het logboek.

Kajuitlade

De meest geschikte lade op maat gemaakt, dat wil zeggen smaller en minder diep.
De aangepaste lade met teak front in de eerst laklaag. De lade komt van zeiljacht ‘Windrose’, een zeiljacht dat de wereld rond is gegaan.

Verrekijkerbak

Verrekijkerbak uit mahoniehout
Verrekijkerbak in mahoniehout

Kist voor Freiberger sextant

Een ander project mogelijk gemaakt door de mahoniehouten laden is het maken van een bergkist voor een Freiberger sextant. De originele kist ontbrak maar met het hout van de Tina III krijgt dit navigatieinstrument een toegevoegde waarde! Straks zal het hout blank gelakt worden en voorzien van sluitingen en een handgreep. Voor het teakhouten ladefront is er ook al een idee, maar dat komt later. De winter is duurt nog lang …

Freiberger sextant in nog ongelakte bergkist. Vanzelfsprekend komen er nog sluitingen en een handgreep.
Freiberger in uniek houten kist.

BRON: persoonlijk contact, www.zeilersforum.nl, facebookpagina ‘Windrose’.

Sluit Menu